Sertifika Ehliyet Yerine Geçer mi? Sertifika ile Araç Kullanırsam Ne Olur?


 Motorlu Taşıtlar Sürücü Sertifikası almaya hak kazandınız. Her hangi bir sebepten ehliyetinizi almadınız. Paranız yok, emniyete gitmeye zamanınız yok vs. Sürücü kursundan sertifikanızı aldınız. Artık  ehliyet almaya hak kazandım araç kullanabilirim diye düşünebilirsiniz. Aslında düşünceniz mantıklı ama durum hiçte öyle değil. Sertifika ehliyet yerine geçmez. Şuna benzer ehliyetiniz var ama öteki ceketin cebinde kaldı deseniz polise size hangi süreci uygularsa burda da o geçerlidir.

Araç kullanırken polis size ehliyet sorduğunda ehliyetim yok sertifikam var derseniz, size ehliyetiniz yok gibi bir muamele yapılmıyor ancak para cezası  kesiliyor. Biran önce ehliyetinizi alın işinizi riske atmayın...

Eski sertifikaların geçerliliği ile ilgili yönetmelik ise şöyle;

29 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28661

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ

Geçmiş dönem sertifikalarının geçerlilik süresi

GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, düzenlenmiş olan sürücü sertifikaları buYönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde sürücü belgesine dönüştürülür. Süresi içerisinde sınıfına uyan sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer.


 ÖNEMLİ : Dikkat edilmesi gereken şey sertifikanızda bulunan sabıka kaydı  ve sağlık raporunu yenilemek. Bir konuya daha dikkat etmeniz gerekiyor eski sağlık raporu ve sabıka kaydını dosyadan çıkartamyın, çıkartırsanız sertifikanın iptal olma durumu oluyor.


29 Mayıs 2013 tarihinde yasalaşan bu duruma göre sertifikasını ehliyete çevirmeyen adaylar 29 Mayıs 2015 e kadar ehliyetlerini almazlar ise sertifikaları iptal olacaktır.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.